Ik als verzamelaar
- COMMMUNICATIE & GEBRUIK
- 9 mrt 2016
- 3 minuten om te lezen

Aan het begin van het mediawijsheid-traject scoorde ik het hoogst als verzamelaar: het maakte 1/3 deel uit van mijn mediaprofiel en met 3,5 ster zat ik op het niveau van een ‘expert’. Als Specialist Educatie bij de bibliotheek wellicht niet geheel verrassend. De bibliotheek is van oudsher een verzamelaar van boeken en brengt structuren aan in de informatie. Maar hoe gaat dat te werk in de huidige informatiemaatschappij?
Pinterest We worden overstelpt door ongestructureerde informatie; via de sociale media zijn we continu online en komt er van alles op ons af. Maar hoe bewaren we deze informatie en pikken we eruit op wat voor ons van belang is?
De bibliotheek wordt voor ongeveer 80% gebruikt door vrouwen en de doelgroep waar ik voor werk (leerkrachten in het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang) bestaat ook voornamelijk uit vrouwen. In het artikel van Marketingfacts De laatste cijfers van het socialmediagebruik in Nederland kwam ik het volgende tegen: “Kenmerkend aan Pinterest is dat het met name populair is onder vrouwen. Uit data van comScore blijkt dat - hoewel het verschil langzaam kleiner wordt - 71,4 procent van de bezoekers vrouw is.” Een goed medium dus om te gebruiken voor mijn doelgroep zodat ik een toegevoegde waarde kan leveren voor hun werk door informatie te schiften en te structureren.

Als Specialist Educatie heb ik voor leerkrachten in het basisonderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang een aantal Pinterest-borden gemaakt. Berichten die ik zie op Twitter, Facebook of via de mail, die interessant zijn voor deze doelgroep plaats ik op een Pinterest-bord met een korte annotatie erbij. Het bord met Websites over jeugdliteratuur is ontstaan uit de vraag van leerkrachten waar ze informatie vinden over de nieuwste kinderboeken. Alle weetjes op dat gebied hou ik nu bij. Op het bord BoekStart in de kinderopvang geef ik tips over het gebruik van voorleesboeken voor peuters en hoe op eenvoudige wijze leesplekken zijn in te richten in de kinderopvang. De laatste tijd hou ik de ontwikkelingen op het gebied van mediawijsheid bij en plaats dit op een apart bord voor leerkrachten. Al mijn ontdekkingen zet ik hierbij.
Wekelijks pin ik nieuwe informatie op één van de 9 borden die ik voor Educatie beheer. Gelukkig gaat dat heel eenvoudig. Als er geen afbeelding op een website is te pinnen, kan ik via Evernote van een deel van mijn scherm een schermafdruk maken. Een nieuwe pin voeg ik dan toe via “mijn apparaat” en koppel de betreffende website aan mijn pin. Zo ben ik niet afhankelijk van websites, die soms geen goede afbeeldingen hebben om te pinnen en kan ik bovendien pinnen naar pdf-bestanden.

Symbaloo
Ook Privé ben ik een verzamelaar. Ik hou ervan mijn informatie gestructureerd te hebben. Al sinds wij als bibliotheekmedewerkers in 2009 het traject 23 Dingen volgden, een digitale ontdekkingsreis door de wereld van de sociale media van die tijd, gebruik ik Symbaloo. Met Symbaloo kun je al je informatie die je op internet vindt, eenvoudig opslaan in overzichtelijke tegels. Via verschillende tabbladen zorg je voor een gestructureerd geheel en kun je privé-, werk-, hobby- en studiepagina’s overzichtelijk scheiden. Je kunt pagina’s delen met anderen en pagina’s importeren van bijvoorbeeld bedrijven. In het FD las ik onlangs het artikel Nederlands internetbedrijf Symbaloo valt in smaak bij Amerikaanse leraren. Tijd om hier wellicht meer mee te gaan doen in het Nederlandse onderwijs?
Jammer dat Marielle van Rijn op haar blog niet enthousiast is over het gebruik van Symbaloo en het slechts ziet als een startpagina voor wat favoriete websites. Ik denk dat dit een onderwaardering is van wat Symbaloo kan. En het opslaan van een website op Symbaloo kost evenveel tijd als een link plakken in je Evernote (wat ik ook gebruik, maar dan meer om documenten bij elkaar te verzamelen voor bijvoorbeeld een vergadering). Juist als men verzamelaar wil worden, is Symbaloo een goede start.
Comments