top of page

Een organisatie in beweging: Veranderen 3.0

  • STRATEGIE S2 : Doelen realiseren
  • 13 mrt 2016
  • 3 minuten om te lezen

De 7 essentiële principes van Veranderen 3.0

De bibliotheek veranderen in een mediawijze 3.0 instelling, vraagt nogal wat. Het is een proces waarbij je iedereen moet meekrijgen en een structurele gedragsverandering op gang brengt. Maar hoe doe je dat? Tijdens de module Mediawijsheid kregen we de volgende theorie aangereikt Veranderen 3.0. Een inleiding in organisatieverandering van binnenuit van Wendy Nieuwland & Maaike Nooitgedagt. Hierbij is het niet genoeg om draagvlak te creëren onder de medewerkers door te werken met bijvoorbeeld klankbordgroepen, maar door iedereen ook eigenaar te maken van de verandering.

De theorie in 7 stappen:

De essentiële principes van Veranderen 3.0

  1. Uitkomstgericht Werken De gewenste uitkomst vormt een ‘dynamisch referentiepunt’ dat mogelijk aangepast wordt tijdens het veranderingsproces.

  2. Eigenaarschap Eigenaarschap betekent dat iedereen zich betrokken voelt en dit toont. En dat is echt wat anders dan van een afstandje toekijken (met commentaar) wat anderen allemaal niet goed doen of wat ze beter hadden kunnen doen. In de organisatie zie je eigenaarschap wanneer mensen verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld doordat ze zelf gaan regelen wat ze nodig hebben in plaats van te klagen tegen anderen over wat wéér niet goed gaat.

  3. Onderzoeken van percepties Van belang is om binnen de organisatie te benoemen hoe er tegen zaken wordt aangekeken. Spreek uit wat je van elkaar verwacht.

  4. Verbinden van percepties Van belang is dat er een positieve flow komt tijdens het veranderingsproces. Daarbij is het van belang om afspraken te maken. ‘Ja maar’ en ‘Nee want’ remt de voortgang. Spreek met elkaar af om ‘Ja en’ te zeggen. Spreek elkaar erop aan als dit niet gebeurt.

  5. Werken met wat er is Je bouwt voort op wat al wél werkt. En stelt bij wat nog niet werkt. Daarbij werk je zowel top-down als bottom-up. De directie stelt de kaders, maar de medewerkers veranderen pas als ze de noodzaak hiervan inzien. "Dit vraagt van de directie een andere houding dan ‘ze mogen inspraak hebben’. Je geeft ook echt ruimte voor eigen invulling. En de aanvullingen, tips of kritische punten waar je niets mee gaat doen, koppel je ook terug. Inclusief onderbouwing."

  6. Congruentie Omdat we werken aan het veranderen van die onderliggende percepties, is heel congruent zijn ongelofelijk belangrijk voor succes. Oftewel, transparant te werk gaan en doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

  7. Geduld en Volharding Veranderen 3.0 vraagt om geduld en volharding. Het gaat om het veranderen van onderliggende percepties, die soms al jarenlang zijn ‘uitgehard’. Dat verandert niet van de ene op de andere dag. Systemen houden zichzelf graag in stand, en vele krachten zijn daarop gericht. Het gaat er niet om dat je alles groots en meeslepend aanpakt, wel dat het consistent en volhardend gebeurt.

Van top-down naar bottom-up

Mijn aanpak

Met ProBiblio ga ik aan de slag om te kijken hoe we scholen kunnen adviseren bij het formuleren van hun mediaplan. Daarbij is het van belang om in kaart te brengen wat we zelf willen en kunnen en wat de scholen willen en kunnen. We beginnen bij de werkgroep educatie (wat willen we), daarna gaan we met MT om tafel (wat kunnen we) en met de scholen (waar hebben we hulp bij nodig). Als we alles in kaart hebben gebracht, kunnen we gezamenlijk een haalbaar referentiepunt gaan bepalen en maken we iedereen eigenaar van onze aanpak . We kiezen voor een bottom-up en top-down aanpak door al gelijk de scholen en het MT te betrekken bij onze aanpak.

 
 
 

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg mij
  • Twitter Basic Square

© 2023 by MICHELLE MEIER ARCHITECT. Proudly created with Wix.com

bottom of page